Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapuste nalzy obgotowac, nastepnie dobrz odsaczy na sicie (mozna dzien wczesniej to zrobic).Posiekac nozem.
2.Cebule kroimy w kostke i dusmy na oleju .
3.Jezeli zdecyduemy sie na pieczarki ,to nalez pokroic je w cienkie plasterki i udusic z cebula. Natomiast jezeli nasz wybor padnie na grzybki suszone ,to nalezy je dzien wczesniej namocyc nastepnie w tej samej wodzie ugotowac ,odsaczyc i posiekac,Do cebuli dodac dopiero razem z kapusta.
4.Nastepnie laczymy wszystko razem, cebule pieczarki/grzybki i kapuste ,doprawiamy sola,pieprzem i cukrem i smazymy czesto mieszajac jeszcze okolo 20 mn.
5.Nastepie przygotowujmy nalesniki : wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
6.Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
7.Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
8.Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ).Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.
Komentarze