Kiełbasa z sarniny

4.31 (225 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polecam kiełbasę z dziczyzny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 kg mięsa z sarny
    2 kg boczku
    14 dkg soli ( 7 dkg spożywczej, 7 dkg soli peklowej)
    2,5 dkg pieprzu prawdziwego świeżo mielonego
    3 żabki czosnku
    1 opakowanie jelit (15m)
Wystaw ocenę:

4.31 (225 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grube kawałki. Posolić i wynieść w chłodne miejsce na 24 godz. Na drugi dzień mięso zmielić przez maszynkę z siatką o dużych oczkach, dodać 1/2 szklanki wody zimnej przegotowanej, czosnek wyciśnięty przez praskę, pieprz . Mięso wyrabiać dotąd aż będzie zwięzłe. Kiełbaśnice napełnić mięsem. Wędzić w wędzarni około 4 godz.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować