Pieczeń z sarniny

  • wyświetlono: 3875 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna pieczeń

Składniki

1,5 kg sarniny
250 g słoniny
Marynata:
1 l octu 3-4%
1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
1 mały kieliszek ziela angielskiego i pieprzu
10 listków laurowych
3-4 goździki
kardamon
jałowiec
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z sarniny

  • 1. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni w marynacie. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną. Piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.

Porady

Podawać z sosem ja tym razem podawałam z sosem z kurek i było smaczne

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaobiadsarninadania główne mięsnedziczyzna

Komentarze

Podobne przepisy

sarnina

Dodane przez: Kasja1986

Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

Delikatne mięso z sarny idealnie...

Bigos z sarniną i prawdziwkami

Dodane przez: Gregorhspeed

Bigos z sarniną i prawdziwkami

W ubiegłym roku bór obfitował w...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Karkówka pieczona z warzywami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona z warzywami

To był mój wspaniały niedzielny...

Pieczeń z indyka

Dodane przez: Amyma

Pieczony udziec z indyka

Często najprostsze potrawy, nie...

Pieczeń

Dodane przez: Agiatis

Pieczeń z szynki wieprzowej

Moja 10 letnia córka uwielbia tą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE