Gulasz z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy
w kostkę. Robimy zalewę: marchewkę,
cebulę i czosnek
obieramy i kroimy w plastry.
Składniki zalewy zagotowujemy
z 2 szklankami wody. Studzimy. Zalewamy mięso i odstawiamy
do lodówki na dobę.
Kilkakrotnie mieszamy.
2.Grzyby moczymy przez
noc. Odcedzamy (wodę zachowujemy).
Kroimy w paski.
Boczek kroimy w kostkę.Warzywa obieramy, myjemy
i kroimy w plasterki.
3.Mięso osączamy i podsmażamy
na oleju, dodajemy boczek
i cebulę. Smażymy ok.
5 minut, przekładamy do rondla.
Dodajemy grzyby, warzywa
i przyprawy. Wlewamy wino,
wywar z grzybów i tyle
bulionu, by składniki były
przykryte. Dusimy, aż mięso
będzie miękkie. Dodajemy
starty chleb i śmietanę wymieszaną
z mąką. Doprawiamy.
Gotujemy ok. 3 minut.
Porady
● Gulasz najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi lub kaszą gryczaną.
Komentarze