Chrupiące placuszki z kiszonej kapusty

4.94 (171 ocen)

  • 30 min

Rumiane placuszki z ziemniaków i kiszonej kapusty, doskonałe danie na zbliżającą się jesień.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g odsączonej kapusty kiszonej
    4 ziemniaki
    1 mała cebula
    4 łyżki mąki
    4 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.94 (171 ocen)

Chrupiące placuszki z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące placuszki z kiszonej kapusty 1. Ziemniaki obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną odsączamy z soku i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na patelni. Do miski wsypujemy potarkowane ziemniaki, pokrojoną kapustę i podsmażoną cebulę, dodajemy jajko, mąkę, jogurt ( lub śmietanę) sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy placki na małym ogniu 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej, aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować