Gulasz wołowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy takie połączenia.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wołowiny ekstra
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 l bulionu wołowego
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 marchewki
    1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
    6 szt zielonych szparagów
    1 głąb z brokułu
    2 łodygi selera naciowego
    100 g groszku cukrowego
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 pełna łyżka mąki
    1 łyżka sosu ostrygowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z warzywami 1. Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką. Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min.

    Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem.

    Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny.

    Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy do sosu razem z sosem ostrygowym i zagotowujemy.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować