Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula.
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
500g chudej wołowiny
3 papryki: żółta, czerwona, zielona
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 liście laurowe
po szczypcie: kminek, majeranek
sól, pieprz
olej
natka pietruszki do posypania
Czeski gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy na kawałki, paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy 5 minut.
3.Zalewamy około 400 ml wody, dodajemy liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kminkiem i majerankiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze