Czeski gulasz wołowy

4.49 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g chudej wołowiny
    3 papryki: żółta, czerwona, zielona
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    2 liście laurowe
    po szczypcie: kminek, majeranek
    sól, pieprz
    olej
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Czeski gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy na kawałki, paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy 5 minut.
  • 3. Zalewamy około 400 ml wody, dodajemy liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kminkiem i majerankiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Sylwia Szerszeń

To może cię zainteresować