aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Pachnący, pyszny, prosty :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,7 kg chudej wołowiny
    garść fasolki szparagowej
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
    1 strąk czerwonej papryki
    0,5 średniego pora
    1 średnia cebula
    2 średnie pomidory
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    2 - 3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    szczypta lub dwie ostrej papryki
    papryka słodka
    2 szczypty cząbru (można dodać świeże)
    1 szczypta kolendry
    2 szczypty majeranku
    ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Aromatyczny gulasz wołowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).

    Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.


    W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.

Porady

Danie podałam z surówką z czerwonej kapusty i kluskami śląskimi. W sprzedaży dostępne są małe puszki kukurydzy z dodatkiem czerwonej fasolki, zaoszczędzi nam to zakupu dwóch osobnych puszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Wołowina Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować