Gulasz wołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz wołowy, ale zrobiony troszkę inaczej, pod mojego syna, który w sosie wykryje nawet milimetrowy kawałek cebuli :-) Powiem tylko tyle... jadł aż mu się uszy trzęsły. Mięso mięciutkie, sos wyszedł przepyszny, gładki, po zblendowaniu smaki się przegryzły. Łapcie przepis, bo warto.

Na moim profilu na Instagramie @gotowaniepomojemu znajdziecie filmik krok po kroku :-)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wołowiny (u mnie pręga)
    1 cebula (dałam czerwoną)
    4-5 ząbków czosnku
    przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
    mąka pszenna do panierowania
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy 1. Mięso oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło, wsypać paprykę czerwoną, chwilę smażyć, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, podlać 500 ml zimnej wody i przykryć. Dusić pod przykryciem ok. 2h do miękkości, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

    Na koniec przygotować sos.

    Z patelni wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałość przelać do garnuszka i zblendować. Garnek postawić na palniku i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos chwilę zagotować i wlać na patelnię. Dodać mięso, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować