Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny gulasz wieprzowy połączony z suszonymi owocami.
Smak sosu jest słodko ostry, ale bardzo pyszny i kuszący.
Mięso jest kruche a za razem bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g. mięsa wieprzowego,
    2 cebule,
    4 -5 moreli suszonych,
    5 -6 śliwek suszonych,
    2 -3 łyżki masła klarowanego,
    3 -4 łyżki sosu sojowego,
    2 liście laurowe,
    4-5 ziarenek ziela angielskiego,
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
    1 łyżka przyprawy do gulaszu,
    1/3 łyżeczki chili,
    sól do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę.
    Suszone owoce ( śliwki ,morele ) pokroić w paseczki.
    Obraną cebule pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na gorącym tłuszczu dodając mięso podsmażyć kilka minut.
    Następnie podsmażone mięso przełożyć do rondla razem z cebulą.
    Dodać przyprawy, suszone owoce , dolać około 2- 3 szklanki wody.
    Dusić pod przykryciem, ok. -1 - 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie.
    Pod koniec duszenia dodać sos sojowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Sosu nie zagęszczać.
    Dodatek sosu sojowego i rozpływające się owoce zagęszczą sos.
    Sos ma słodko-ostry smak.

    Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować