Polecam pyszny gulasz wieprzowy połączony z suszonymi owocami.
Smak sosu jest słodko ostry, ale bardzo pyszny i kuszący.
Mięso jest kruche a za razem bardzo smaczne.
Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę.
Suszone owoce ( śliwki ,morele ) pokroić w paseczki.
Obraną cebule pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na gorącym tłuszczu dodając mięso podsmażyć kilka minut.
Następnie podsmażone mięso przełożyć do rondla razem z cebulą.
Dodać przyprawy, suszone owoce , dolać około 2- 3 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem, ok. -1 - 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie.
Pod koniec duszenia dodać sos sojowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosu nie zagęszczać.
Dodatek sosu sojowego i rozpływające się owoce zagęszczą sos.
Sos ma słodko-ostry smak.
Komentarze