Ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, połowę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm). Na cieście równomiernie rozłożyć pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i morele, a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta.
Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.
Komentarze