Ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, szybkie, a przy tym smaczne.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    Szczypta soli
    10 dag margaryny
    1 szklanka mleka
    50 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży
    suszone morele i śliwki
    Cukier do posypania

    Polewa:
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
    Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
    Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, połowę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm). Na cieście równomiernie rozłożyć pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i morele, a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta.

    Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki Suszone morele Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować