Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną

4.5 (155 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię gulasze z dodatkiem różnych kasz.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki.
    2 marchewki
    1 seler
    1 por
    1 pietruszka
    sól,pieprz, papryka ostra, majeranek

    do zagęszczenia potrzebujemy:
    3 łyżki śmietany np.18%
    2 yżki mąki
    trochę zimnej wody

    2 woreczki kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę.
  • mięso z przyprawami 2. Do mięsa dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • mięso 3. następnie na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso i obsmaż przez kilka minut.
  • mięso 4. po obsmażeniu dolej ciepłej wody i pogotuj.
  • warzywa 5. Warzywa umyj i obierz.
  • starte warzywa 6. Por potnij na plasterki, a resztę warzyw poszatkuj na średnich oczkach.
  • warzywa 7. Dodaj wszystkie warzywa do mięsa.
  • mięso z warzywami 8. Dolej wody i dopraw solą do smaku.
  • dusimy 9. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • gularz 10. Do śmietany dodaj trochę wody, mąkę i wymieszaj aby nie było grudek. dodaj do gorącego gulaszu aby go zagęścić.
  • kasza 11. Ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu
  • gularz 12. wyłóż ugotowaną kasze na talerz i polej na nią lub obok gulasz.

Porady

Gulasz można podać z różnymi kaszami lub z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Wieprzowina Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować