GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

  • wyświetlono: 32803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpićkaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus.

duszek
  • 60min

Składniki

Składniki:

około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1-2 marchewki
1 bakłażan
300 g pieczarek
250 ml bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT
3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 suszone grzybki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC

Sposób przygotowania przepisu:

GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

  • mięso gulasz1. W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.
    Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam.
    Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je.
    Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.
  • marchew2. Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę
  • bakłażan3.
    i obranego ze skórki bakłażana.
    Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
  • pieczarki4.
    Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.
  • podsmażone warzywa i mięso5.
    Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
  • gulasz6. Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody.
    Dodałam grzybki.
    Dodałam przyprawę do gulaszu i pozostałe przyprawy.
    Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.
    Mięso powinno być mięciutkie.
    W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę.
    W międzyczasie sprawdzić doprawienie.
    Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
  • gulasz7. Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,
    wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu.
  • kasza gryczana8. Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną.

    Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2,
    dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek.
    Należy ją wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać
    i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
  • kasza gryczana9. Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać,
    najlepiej w ciepłej wodzie.
  • gulasz z kasżą gryczaną10. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylawarzywakasza gryczanagulasz

Komentarze

Podobne przepisy

keski schabowe z kaszą

Dodane przez: Bożena Z.

Potrawka ze schabowych kęsków z warzywami...

smaczne aromatyczne i sycące danie...

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami z pomidorową karkówką

Dodane przez: Futka

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami...

Propozycja na danie pełne smaków...

Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami

Dodane przez: czarrna

Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami

Cielęcina marynowana w piwie i...

gulasz cielęcy z kaszą gryczaną

Dodane przez: rozaroza

Gulasz cielęcy z kaszą gryczaną

WYJATKOWY GULASZ Z WYJATKOWEGO...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.