Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem

  • wyświetlono: 58 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mamy sezon grzybowy więc dlaczego by nie wykorzystać ten czas na zrobienie na przykład pysznej zupki ze świeżo zebranych grzybków ? Ja właśnie tak wykorzystałam grzyby które przyniósł mi mąż z lasu. Tym bardziej że bardzo lubimy grzyby choć ja kocham się tylko w opieńkach to mimo to zjadłam zupkę ponieważ wyszła przepyszna. Miałam grzybki zrobić w ocet ale mąż poprosił o zupkę więc ma wedle życzenia.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

2 porcje rosołowe z kurczaka,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

2 marchewki 150 g,

3 korzenie pietruszki ( mam swoje ),

3 łyżki drobnego dowolnego makaronu,

1 mała śmietana 12 %,

1 płaska łyżeczka cukru,

900 g ugotowanych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kilka kurek ),

1,5 płaskiej łyżki przyprawy z solą,

1 pęczek natki pietruszki 25 g.

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem

  • grzybowa1. Do większego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, wkroić marchew pokrojona dowolnie oraz dodać korzenie pietruszki mogą być w całości. Gotować do miękkości porcji i warzyw w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcji jest miękkie doprawić swoją ulubiona przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu makaron. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.
  • grzybowa2. W czasie gdy zupa gotuje się z ziemniakami i makaronem przygotować ugotowane dzień wcześniej grzyby ( ja zawsze gotuję grzyby dwa razy w osolonej wodzie przez dwadzieścia minut ). Jeśli grzyby są większe pokroić na mniejsze kawałki. Jak już ziemniaki i makaron są miękkie dodać przygotowane i pokrojone grzyby i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
  • grzybowa3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy już z grzybami wkroić umytą natkę pietruszki i nadal chwilę gotować. A w międzyczasie przygotować śmietanę. Do śmietany dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar od zupy i rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek w śmietanie.
  • grzybowa4. Jak już mamy dokładnie wymieszaną śmietanę z cukrem wlać ją do gotującej się zupy, zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia. ( Dodając do śmietany cukier nie zważy ona się podczas dodawania do gorącej zupy ).
  • grzybowa5. Zupa wyszła aromatyczna i bardzo pachniała grzybami leśnymi, mąż zjadł z taką chęcią aż miło było popatrzeć. Przed podaniem zupę można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli ktoś uwielbia grzyby leśne to polecam serdecznie ten przepis. A jeśli ktoś nie uważa śmietan można pominąć i zrobić czysta zupę u mnie mąż woli jednak ze śmietana.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadgrzybowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z prawdziwków

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa z prawdziwków

Prawdziwki czy borowiki szlachetne...

Grzybowa z podgrzybków z makaronem

Dodane przez: danusia19671

Grzybowa z podgrzybków z makaronem

Domowa zupa grzybowa z makaronem...

zupa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa z suszonych prawdziwków

Sekret smaku tej zupy tkwi w jakości...

Grzybowa z ziemniakami

Dodane przez: adzia

Grzybowa z ziemniakami

Najczęściej na naszym stole gości...

Zupa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa pomidorowa z ziemniakami i makaronem

Jest to bardzo smaczna i syta zupa....

Zupa grzybowa

Dodane przez: Minia05

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych

Bardzo grzybowy smak.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE