Zupa grzybowa z ziemniakami

4.51 (163 ocen)

  • 60 min

Propozycja na aromatyczną, smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa swym smakiem i aromatem rozpieści nasze kubki smakowe oraz pozwoli nam poczuć najwspanialsze zapachy lasu :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 garści suszonych grzybów
    - 1 litr bulionu drobiowego
    - 5 ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - kawałek pora
    - słodki sos sojowy
    - 3 łyżki śmietany
    - plaster masła

    PRZYPRAWY:
    - 5 ziarenek owocu jałowca
    - 1 listek laurowy
    - szczypta mielonego ziela angielskiego
    - majeranek
    - koperek
    - czosnek granulowany
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Por kroimy w krążki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami wraz z podsmażoną cebulką i przyprawami: koperkiem oraz majerankiem. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Całość ponownie zagotowujemy i gotowe :) Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować