Grochowa zapalana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś zupka grochowa aby nikogo nie bolała głowa, życzenie rodzinki spełnione i brzuszki będą najedzone.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dowolne kości na zupę,
    1 marchew,
    3 korzenie pietruszki,
    1,5 łyżki majeranku,
    1 mały ząbek czosnku,
    70 g boczku wędzonego parzonego,
    6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
    1 łyżka natki pietruszki,
    1 łyżka liści pora,
    250 g grochu połówki,
    1 łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochowa zapalana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew i korzenie pietruszki gotować do miękkości mięsa na kościach.
  • zupa 2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu groch.
  • zupa 3. Po chwili dodać natkę pietruszki i liście pora gotować do miękkości ziemniaków i grochu.
  • zupa 4. Jak już ziemniaki i groch są miękkie dodać majeranek doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki.
  • zupa 5. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć dodać do zupy.
  • zupa 6. Z mąki zrobić zasmażkę, podpalić ją na patelni, zalać wywarem z zupy i wymieszać aby nie było grudek.
  • zupa 7. Zalać zupę zagotować, na koniec dodając drobno pokrojony czosnek.
  • zupa 8. Zupka wyszła przepyszna zniknęła w mgnieniu oka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować