REKLAMA

Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka

wyświetlono: 416238 | dodany do książki kucharskiej: 21 | polecenia: 2

Na pewno każdy z nas tęskni za smakiem tradycyjnej grochówki z dzieciństwa, przepis znalazłam w starym zeszycie babci!

opublikowany: 05.11.2012
Udostępnij Pinterest
  • 20 min

Składniki:

  • 400 g grochu w połówkach
    300 g boczku
    1 kiełbasa ok 250-300g
    4 litry rosołu
    5 ziemniaków
    250 g włoszczyzny w paskach mrożonej
    10 g majeranku ( 1 op.)
    łyzka suszonego czosnku
    łyżka suszonej cebuli
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 5 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą tak, aby go zakryła na 4 cm i odstawić na 3-4h.
  • 2. Po tym czasie przelać go wraz z wodą do rosołu i gotować do miękkości. Gdy zmięknie dodać mrożoną włoszczyznę,pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek, tłuszcz wyrzucić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Podajemy z białym pieczywem z masłem lub smalcem. Przed podaniem grochówkę dekorujemy majerankiem.

Porady

Majeranek zapobiega wzdęciom, jednak ma tę właściwość tylko jeśli zostanie dodany na końcu gotowania, tuż przed podaniem, pamiętajmy o tym.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Grochówka - zupa grochowa

Bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana!

kategoria: Zupy grochówka opublikowany: 25.02.2017 | wyświetlono: 2324 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Tradycyjna grochówka

Zupa grochowa z wkładką z boczku i kiełbasy jest bardzo pożywna.

kategoria: Zupy opublikowany: 29.07.2012 | wyświetlono: 12227 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE