Zupa grochowa

  • wyświetlono: 3639 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczna zupa grochowa

  • 30min

Składniki

- 300-400 g grochu
- włoszczyzna (por, seler, marchewka)
- 150 g boczku wędzonego
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- kilka ziemniaków
- majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa grochowa

  • 1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
    Na drugi dzień wodę odlać. Groch gotować w czystej wodzie, gdy robi się miękki, wodę można posolić. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Cebulę z boczkiem podsmażyć na patelni i wrzucić do zupy.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
    Gotować do miękkości ziemniaków.
    Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Porady

Wodę z moczenia grochu należy wylać, aby uniknąć wzdęć po spożyciu zupy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcizupagrochówka

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa grochowa z bekonem

Dodane przez: Patrycja33

Zupa grochowa z bekonem

Dzisiaj czas na grochówkę! Lubicie?...

Zupa grochowo-fasolowa

Dodane przez: Ciocia Ela

Zupa grochowo-fasolowa

Tę zupę uwielbia cała moja rodzina.

Zupa grochowa na żeberkach

Dodane przez: AnetaJ

Zupa grochowa na żeberkach

Taką zupę przygotowuje moja teściowa,...

Zupa grochowa.

Dodane przez: elapolo

Zupa grochowa.

Zupa jest idealna na chłodne dni.Jest...

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

Dodane przez: Marcia66

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

Pożywna zupa o wyjątkowym smaku,...

Dodane przez: barara

Zupa grochowa

Pożywna i syta zupa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE