GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHLEBKI CHACZAPURI NA SŁODKO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gruziński smak z polskimi jabłkami

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CHLEBKI
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    200 ml mleka
    100 ml wody
    szczypta soli
    1 łyżka oliwy
    łyżeczka syropu klonowego
    FARSZ
    10 łyżek musu jabłkowego
    szczypta cynamonu
    garść truskawek
    DEKORACJA
    ulubione owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Grillowane gruzińskie chlebki chaczapuri na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę.

    Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar. Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek.

    Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować