Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

  • wyświetlono: 4426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To oryginalne danie poznałem w restauracji prowadzonej przez gruzińską rodzinę. Obecnie chętnie przygotowuję je w domu.

  • 45min

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki
25 g świeżych drożdży
szklanka letniej wody
50 ml oleju
3/4 łyżeczki soli

Farsz:
25 dag mozzarelli
5 dag fety
kilka łyżeczek mleka
łyżeczka mąki

lub jak w oryginale: gruziński ser podpuszczkowy długo dojrzewający

Dodatkowo:
4 niewielkie jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozmieszać z letnią wodą i solą. Dosypać mąkę i wyrobić ręką. Może być lekko lepiące. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
    Po wyrośnięciu dolać olej i zagnieść ponownie, aż będzie gładkie i jędrne. Pozostawić na kolejne 20 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. W czasie wyrastania ciasta przygotować farsz:
    Mozzarellę rozgnieść widelcem, dodać fetę, mleko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dosypać łyżeczkę mąki i ponownie wymieszać.
  • 3. Z wyrośniętego dwukrotnie ciasta formujemy łódki. Kulki ciasta rozciągamy robiąc wgłębienie w środku i wyższe, zaokrąglone brzegi.
    Łódki z ciasta napełniamy serowym farszem.
  • 4. Gotowe chaczapuri zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 - 240 st. przez około 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy chaczapuri z piekarnika i wbijamy jajka na masę serową. Zapiekamy przez około 5 minut uważając by jajko nie ścięło się zbytnio.
  • 5. Podajemy gorące, na talerzu mieszamy jajko z farszem serowym. Oryginalny sposób jedzenia chaczapuri po adżarsku - odrywamy kawałki ciasta drożdżowego i maczamy w wymieszanym serowo-jajecznym farszu.

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Porady

Idealnym dopełnieniem dania będzie gruzińskie, półsłodkie czerwone wino.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińskakuchnie światakonkurs_podróżechaczapurigruzińska kuchniakuchnia_podróże

Komentarze

Podobne przepisy

Caczapuri adżarskie

Dodane przez: siwa1984

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri to tradycyjna potrawa...

Chaczapuri (ciasto na kefirze)

Dodane przez: Armi As

Chaczapuri (ciasto na kefirze)

Dziś chcę podzielić się przepisem...

Adżarskie chaczapuri

Dodane przez: Gregorhspeed

Adżarskie chaczapuri

Kolejny z przywiezionych z wakacji...

chinkali

Dodane przez: Amelka101

Gruzińskie pierożki chinkali

Inne zastosowanie dla mięsa mielonego....

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE