Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

  • wyświetlono: 4187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To oryginalne danie poznałem w restauracji prowadzonej przez gruzińską rodzinę. Obecnie chętnie przygotowuję je w domu.

  • 45min

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki
25 g świeżych drożdży
szklanka letniej wody
50 ml oleju
3/4 łyżeczki soli

Farsz:
25 dag mozzarelli
5 dag fety
kilka łyżeczek mleka
łyżeczka mąki

lub jak w oryginale: gruziński ser podpuszczkowy długo dojrzewający

Dodatkowo:
4 niewielkie jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozmieszać z letnią wodą i solą. Dosypać mąkę i wyrobić ręką. Może być lekko lepiące. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
    Po wyrośnięciu dolać olej i zagnieść ponownie, aż będzie gładkie i jędrne. Pozostawić na kolejne 20 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. W czasie wyrastania ciasta przygotować farsz:
    Mozzarellę rozgnieść widelcem, dodać fetę, mleko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dosypać łyżeczkę mąki i ponownie wymieszać.
  • 3. Z wyrośniętego dwukrotnie ciasta formujemy łódki. Kulki ciasta rozciągamy robiąc wgłębienie w środku i wyższe, zaokrąglone brzegi.
    Łódki z ciasta napełniamy serowym farszem.
  • 4. Gotowe chaczapuri zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 - 240 st. przez około 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy chaczapuri z piekarnika i wbijamy jajka na masę serową. Zapiekamy przez około 5 minut uważając by jajko nie ścięło się zbytnio.
  • 5. Podajemy gorące, na talerzu mieszamy jajko z farszem serowym. Oryginalny sposób jedzenia chaczapuri po adżarsku - odrywamy kawałki ciasta drożdżowego i maczamy w wymieszanym serowo-jajecznym farszu.

Porady

Idealnym dopełnieniem dania będzie gruzińskie, półsłodkie czerwone wino.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnie światakonkurs_podróżechaczapurigruzińska kuchniakuchnia_podróże

Komentarze

Podobne przepisy

Adżarskie chaczapuri

Dodane przez: Gregorhspeed

Adżarskie chaczapuri

Kolejny z przywiezionych z wakacji...

Caczapuri adżarskie

Dodane przez: siwa1984

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri to tradycyjna potrawa...

chinkali

Dodane przez: Amelka101

Gruzińskie pierożki chinkali

Inne zastosowanie dla mięsa mielonego....

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE