Kołacz węgierski

4.39 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Najlepsze na ciepło.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 260 g mąki
    110 ml mleka
    15 g świeżych drożdży
    1 jajko
    30 g masła
    orzechy, kokos, cynamon
    miód
Wystaw ocenę:

4.39 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Kołacz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodajemy masło i 3 łyżki cukru. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mieszanki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto krośnie wałkujemy ciast i dzielimy na paski o grubości 3-5 mm. Bierzemy wałek kuchenny, zasilany w folię aluminiową. Zawijamy paseczki aby zachodziły na siebie. Położyć wałek na patelnię i włożyć do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu smarujemy miodem i posypujemy kokosem, cynamonem lub orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować