Smażone mleko, czyli leche frita

3 (3 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Hiszpański, prosty deser dla każdego

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    2 laski wanilii
    PANIERKA:
    2 roztrzepane jajka
    bułka tarta
    DODATKOWO
    cukier puder
    cynamon
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smażone mleko, czyli leche frita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z 1 szkl mleka. Jak mąka sie rozpuści do dodać pozostałe mleko, cukier oraz ziarenka z lasek wanilii. Zagotować mleko cały czas mieszając. Jak się zagotuje to gotować jeszcze 3 minuty, aż powstanie gęsty budyń.

    Naczynie żaroodporne (u mnie mała wielkość naczynia) wysmarować cienką warstwą tłuszczu. Wylać pudding , wyrównać i przykryć folią spożywczą. Folia musi dotykać puddingu, żeby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na 3 godziny.

    Po tym czasie wyjąć pudding z naczynia żaroodpornego. Pokroić na mniejsze części. Obtoczyć każdy kawałek w jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować