Gruzińskie chaczapuri

  • wyświetlono: 947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Gdy pierwszy raz spróbowałam od razu wiedziałam,że muszę to wykonać sama. Tym przysmakiem zajada się cała rodzina .

  • 60min

Składniki

Ciasto:
1 l gorącej wody
1 kg mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
duży jogurt naturalny
1/3 kostki masła
1/3 szklanki oleju
3 dkg drożdzy

Nadzienie:
30 dkg sera żółtego
2 serki 'cappy'
sól do smaku

Sos:
1 puszka pomidorów (bez skórki)
3 ząbki czosnku\
4 gałązki kolendry
sol do smaku
papryka chilli do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie chaczapuri

  • 1. Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody o temperaturze pokojowej. Czekam aż urosną.Masło rozpuszczamy w rondelku. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: Ser żółty tarkujemy, widelcem rozdrabniamy serki 'cappy'.Oba sery łączymy ze sobą i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą do smaku.
  • 3. Przygotowanie:Bierzemy część ciasta rozwałkować,rozwałkowujemy na placek o średnicy 15 cm.Na środek wykładamy nadzienie z sera.Brzegi placka ściśle zlepiamy nad farszem,starając się jednocześnie usunąć powietrze z wnętrza. Chaczapuri odwracamy zlepieniem na dół i ponownie rozwałkowujemy na okrągły placek. Placek kładziemy na rozgrzaną patelnie,bez tłuszczu,po zarumienieniu się przewracamy na drugą stronę. Po wierzchu smarujemy placek masłem z kostki.
  • 4. Sos: W rondelku gotujemy pomidory z puszki (bez skórek). Gdy się trochę podgotują blendujemy. Dodajemy praskowany czosnek. Doprawiamy do smaku solą, posiekaną kolendrą i papryką chilli.

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Porady

Podczas smażenia chaczapuri, mogą powstać pęcherzyki powietrza,które powinniśmy przekuć widelcem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińska

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba Satsivi

Dodane przez: grumko

Ryba Satsivi

Przepis z kuchni gruzińskiej

Chinkali z mięsem

Dodane przez: soowka

Chinkali z mięsem wieprzowo-wołowym

W gruzińskiej kuchni zakochałam...

image-10k44jx

Dodane przez: malesia3

Chinkali

Pyszne gruzińskie pierogi .Polecam...

image-0co0u5g

Dodane przez: monika016

Roladki z tortilli z szynką

Odpowiednia przekąska na imprezę...

image-1dowlqd

Dodane przez: monika016

Mini hamburgery - koreczki

Przedstawiam przekąskę, która najszybciej...

image-04cx5w4

Dodane przez: monika016

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Pizzerinki to nic innego jak pizza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE