Gruzińskie chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy pierwszy raz spróbowałam od razu wiedziałam,że muszę to wykonać sama. Tym przysmakiem zajada się cała rodzina .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 l gorącej wody
    1 kg mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    duży jogurt naturalny
    1/3 kostki masła
    1/3 szklanki oleju
    3 dkg drożdzy

    Nadzienie:
    30 dkg sera żółtego
    2 serki 'cappy'
    sól do smaku

    Sos:
    1 puszka pomidorów (bez skórki)
    3 ząbki czosnku\
    4 gałązki kolendry
    sol do smaku
    papryka chilli do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gruzińskie chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody o temperaturze pokojowej. Czekam aż urosną.Masło rozpuszczamy w rondelku. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: Ser żółty tarkujemy, widelcem rozdrabniamy serki 'cappy'.Oba sery łączymy ze sobą i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą do smaku.
  • 3. Przygotowanie:Bierzemy część ciasta rozwałkować,rozwałkowujemy na placek o średnicy 15 cm.Na środek wykładamy nadzienie z sera.Brzegi placka ściśle zlepiamy nad farszem,starając się jednocześnie usunąć powietrze z wnętrza. Chaczapuri odwracamy zlepieniem na dół i ponownie rozwałkowujemy na okrągły placek. Placek kładziemy na rozgrzaną patelnie,bez tłuszczu,po zarumienieniu się przewracamy na drugą stronę. Po wierzchu smarujemy placek masłem z kostki.
  • 4. Sos: W rondelku gotujemy pomidory z puszki (bez skórek). Gdy się trochę podgotują blendujemy. Dodajemy praskowany czosnek. Doprawiamy do smaku solą, posiekaną kolendrą i papryką chilli.

Porady

Podczas smażenia chaczapuri, mogą powstać pęcherzyki powietrza,które powinniśmy przekuć widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować