Gruzińskie chaczapuri

  • wyświetlono: 2272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Poszukując niezwykle popularnych w danych częściach świata posiłków warto wypróbować przepis na gruzińskie chaczapuri. My swoją przygodę z chaczapuri rozpoczęliśmy od wersji z wołowiną, serem oraz warzywami, które zamknęliśmy w pysznym drożdżowym cieście.

tycjanowa
  • 120min

Składniki

Składniki na zaczyn:
•3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
•1/2 szkl. ciepłego mleka
•1 łyżka cukru
•20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych

Składniki na chaczapuri:
•2 szkl. mąki chlebowej typ 750
•1/2 szkl. wody
•1 łyżka masła
•1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
•300 g mielonej wołowiny
•1 papryka
•1 cebula
•1/2 pora
•mozzarella w kulkach
•papryka wędzona
•sól, pieprz do smaku
•kolendra świeża

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie chaczapuri

  • 1. Przygotowanie zaczynu:

    W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

    Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  • 2. Przygotowanie farszu:

    Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min. Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.
  • 3. Przygotowanie chaczapuri:

    Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
    Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
  • 4. Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.

Porady

Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawy jest ciasto – sposób przyrządzenia oraz nadzienie, które dobierzemy. Klasycznie przepis na chaczapuri zawiera, poza ciastem oczywiście, farsz z sera oraz jajka lub pasty z czerwonej fasoli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińskaciasto_drożdżowechaczapuriGruzjawolowinakuchnie_światakuchnia_kaukaska

Komentarze

Podobne przepisy

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

Gruzińskie pierożki po polsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gruzińskie pierożki po polsku

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzińskie czebureki

Dodane przez: RedakcjaPP

Gruzińskie czebureki

Kto spróbuje pierożków, prosi o...

Chinkali (gruzińskie pierożki)

Dodane przez: Kasia_S

Chinkali (gruzińskie pierożki)

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE