Gruzińskie chaczapuri

4.47 (197 ocen)

  • 2 godz.

Poszukując niezwykle popularnych w danych częściach świata posiłków warto wypróbować przepis na gruzińskie chaczapuri. My swoją przygodę z chaczapuri rozpoczęliśmy od wersji z wołowiną, serem oraz warzywami, które zamknęliśmy w pysznym drożdżowym cieście.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    •3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
    •1/2 szkl. ciepłego mleka
    •1 łyżka cukru
    •20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych

    Składniki na chaczapuri:
    •2 szkl. mąki chlebowej typ 750
    •1/2 szkl. wody
    •1 łyżka masła
    •1 łyżeczka soli

    Składniki na farsz:
    •300 g mielonej wołowiny
    •1 papryka
    •1 cebula
    •1/2 pora
    •mozzarella w kulkach
    •papryka wędzona
    •sól, pieprz do smaku
    •kolendra świeża
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Gruzińskie chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:

    W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

    Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  • 2. Przygotowanie farszu:

    Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min. Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.
  • 3. Przygotowanie chaczapuri:

    Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
    Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
  • 4. Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.

Porady

Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawy jest ciasto – sposób przyrządzenia oraz nadzienie, które dobierzemy. Klasycznie przepis na chaczapuri zawiera, poza ciastem oczywiście, farsz z sera oraz jajka lub pasty z czerwonej fasoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować