ZUPA JARZYNOWA Z TUŃCZYKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeżeli szukacie czegoś co szybko i łatwo przygotować to jest właśnie to danie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    50 g wędzone boczku
    2 puszki tuńczyka z sosie własnym
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula
    1 por
    1 marchew
    2 ziemniaki
    1 litr bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    skórka z 1 cytryny
    200 ml śmietanki
    2 łyżki kaparów
    pietruszka

Zupa jarzynowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pierścienie. Posolić. Dodać do boczku. Zeszklić cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

    Gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie posiekać kapary. Dodać je wraz ze śmietanką, skórką cytrynową, tuńczykiem. Doprowadzić zupę do wrzenia.Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę z pietruszki i odstawić na 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy