Gruzińskie chaczapuri adżarskie

  • wyświetlono: 1320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować tamtejszych specjałów. Chaczapuri po adżarsku już na sam widok zwaliło mnie z nóg.. Jak tylko skosztowałam już planowałam jak zrobię to w domu. Moja wersja różni się serem- wykorzystałam mieszankę ogólnodostępnych serów, no i wielkością- bo oryginał był ogromny!

  • 30min

Składniki

-gotowe ciasto drożdżowe (np. spód do pizzy w rulonie)
-kostka ser feta
-kulka mozarelli
-4 jajka, bądź same żółtka
-ewentualnie 4 plasterki twardego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

  • 1. Nadzienie: Obydwa sery umieszczamy w misce i mieszamy do dokładnego połączenia.
  • 2. Ciasto: Rozwijamy wałek i przekrawamy na pół w obie strony- tak by powstały cztery prostokąty. Każdy prostokąt zwijamy w następujący sposób- delikatnie rolujemy brzegi starając się uformować całość w kształt łódeczki.
  • 3. Każdą łódeczkę wypełniamy serową mieszanką (około dwie łyżki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 200ºC) i pieczemy 10-15min do zrumienienia ciasta. Wyjmujemy z piekarnika, widelcem robimy dziurke na środku nadzienia i wlewamy jajko. Przy tej wielkości chaczapuri całe jajko raczej się nie mieści (zależy od ilości sera) w tym wypadku wlewamy tylko żółtko. Wkładamy do piekarnika i opiekamy jeszcze 2-3min, żeby żółtko pozostało na miękko, a białko się ścięło. Pamiętajmy, że nie chcemy mocno wysuszonego ciasta, sugerujmy się więc jego zachowaniem i ewentualnym przypalaniem.
  • 4. Istotne jest to, że danie to nie wymaga absolutnie żadnego doprawiania, sery same w sobie nadają idealny lekko słony smak, a zmieszane z jajkiem i masłem tworzą smak doskonały.

Porady

Ważnym elementem jest serwowanie i sam sposób jedzenia chaczapuri. Na gorące danie można położyć trochę masła, które ma się roztopić i połączyć całe nadzienie, bowiem chaczapuri je się następująco- należy oderwać jeden z rogów suchego ciasta i zamoczyć go w żółtku a następnie zamieszać nim nadzienie tak aby ser, jajko i masło połączyły się tworząc na cieście rodzaj sosu.
(Dlatego nie chcemy aby żółtko się ścięło- to psuje całą zabawę, a poza tym także smak potrawy)
PP_11-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Gruzińskie pierożki po polsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gruzińskie pierożki po polsku

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam...

Gruzińskie czebureki

Dodane przez: RedakcjaPP

Gruzińskie czebureki

Kto spróbuje pierożków, prosi o...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

chinkali

Dodane przez: Amelka101

Gruzińskie pierożki chinkali

Inne zastosowanie dla mięsa mielonego....

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE