Chaczapuri z mięsem mielonym

4.45 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zmodyfikowana wersja oryginalnego chaczapuri - w smacznej wersji ! Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    -20 g drożdży świeżych
    -3 łyżki mąki pszennej
    -szczypta cukru
    -szczypta soli
    -pół szkl. ciepłej wody

    Składniki na placki:
    -2 szkl. mąki pszennej
    -przygotowany rozczyn
    -1 łyżeczka soli


    Składniki na farsz:
    -300 g mielonej łopatki
    -1 papryka czerwona
    -1 duża cebula
    - 3 szt ogórka konserwowego
    -papryka słodka i ostra
    -sól, pieprz do smaku
    -kolendra świeża
    -bazylia
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Chaczapuri z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zmieszać drożdże z dodatkiem cukru, soli oraz mąki. Dodać 1/2 szkl. ciepłej wody (nie może być gorąca) i wymieszać.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. aż do wyrośnięcia.
  • 2. 2.Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni , kolejno dodajemy pokrojoną w kostke paprykę czerwona i ogórka konserwowego. Do podsmażonych warzyw dodajemy mieso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami.
  • 3. 3.Przesiewamy mąkę do miski dodajemy rozczyn z drożdzy oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objetość. Wyrosnietę ciasto dzielimy (zależy jakiej wielkości chcemy uzyskać placki ).Każdą część rozwałkować napełnić farszem i zakleić ciasto. Rozgrzewamy patelnie bez oleju i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować