Chaczapuri z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zmieszać drożdże z dodatkiem cukru, soli oraz mąki. Dodać 1/2 szkl. ciepłej wody (nie może być gorąca) i wymieszać.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. aż do wyrośnięcia.
2.2.Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni , kolejno dodajemy pokrojoną w kostke paprykę czerwona i ogórka konserwowego. Do podsmażonych warzyw dodajemy mieso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami.
3.3.Przesiewamy mąkę do miski dodajemy rozczyn z drożdzy oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objetość. Wyrosnietę ciasto dzielimy (zależy jakiej wielkości chcemy uzyskać placki ).Każdą część rozwałkować napełnić farszem i zakleić ciasto. Rozgrzewamy patelnie bez oleju i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Komentarze