Gruzińskie Placki Chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na pyszne placki z serem feta. Dostałam go kilka lat temu od sąsiadów - Gruzinów , od tego czasu przyrządzam je dla mojej rodziny :) Przepis jest prosty i potrzeba mało składników aby go przygotować . Zapraszam !!!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 2 szklanki mąki
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 0,5 łyżeczki cukru
    - 0,75 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (można dodać zamiast tego wodę )
    - 2 średnie ziemniaki (ok. 150 g )
    - kostka sera feta (200 g)
    - 200 g sera mozzarella lub cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Gruzińskie placki chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki a później rozgniatamy je na piure. Starty ser mieszamy z ziemniakami i fetą. Bierzemy miskę i wsypujemy do niej mąkę, sól i cukier (można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia). Wlewamy kefir (lub wodę)
    i zagniatamy na gładkie ciasto , ugniatamy aż przestanie się lepić do rąk. Nakrywamy ciasto i odstawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy każdą z nich. Na środku placka kładziemy trochę farszu i zawijamy brzegi do siebie sklejamy , i deikatnie przewałkowujemy. Rozgrzewamy patelnie (bez tłuszczu ) kładziemy chaczapuri i zmniejszmy na średni ogień. Nakrywamy przykrywką i pieczemy ok. 2-3 min z jednej strony (placki podczas pieczenia nadymają się lecz po zdjęciu z patelni opadają). Zdejmujemy z patelni i podajemy. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować