Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa propozycja na zimną przystawkę. Klops smakiem przypomina nadzienie na gołąbki, brak mu jedynie kapusty. Danie ładnie prezentuje się kolorystycznie dzięki zielonej papryce i fioletowej bazylii.

Składniki:

  • 1 pełna szklanka suchej kaszy kuskus
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    3 duże jajka
    1 większa zielona papryka (200g)
    1 większa czerwona cebula (100g)
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej czerwonej bazylii (może być także zielona)
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 1. Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gdy wystygnie, dodać mięso, obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, bazylię, kolorowy pieprz, kminek, imbir i obie papryki w proszku.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 2. Następnie wbić jajka i wymieszać. Całość doprawić do smaku solą.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 3. Masę podzielić na 4 równe części. Każdą porcję włożyć do worka przeznaczonego do żywności - uformować kulkę, dokładnie usuwając powietrze i zawiązując worek.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 4. Wystającą część worka odwrócić tak, by ponownie obwiązać kulkę.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 5. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę. Włożyć przygotowane pakunki. Gotować 50 min. W połowie gotowania woreczki z masą odwrócić na drugą stronę, by klopsy równomiernie się ugotowały.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 6. Gotowe klopsy wyjąć z garnka, pozostawić w worku pod obciążeniem do całkowitego wystudzenia.
  • Gotowany klops z kaszą kuskus i papryką 7. Woreczki usunąć, klopsy kroić w plastry.

Porady

Klopsy można podawać na ciepło odgrzane na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować