Klops z dipem curry

0 (0 ocen)

Pieczony klops mięsno - grysikowy, ze sporą porcją ziołowych dodatków. Danie uzupełnia sos typu dip w wersji orientalnej - z curry, a także korniszonem, czosnkiem, natką pietruszki, lubczykiem oraz prażonym ziarnem słonecznika. Całość tworzy naprawdę pyszne zestawienie.

Składniki:

  • Masa mięsna:
    1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    1 pęczek mięty
    1/2 szklanki kaszy manny
    3 jajka
    2 łyżeczki kminku mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dip:
    4 małe ogórki konserwowe - korniszony (łącznie 150g)
    2 - 3 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    3 łyżki prażonego słonecznika
    1 szklanka majonezu
    1/2 szklanki śmietany 12%
    1 - 2 łyżeczki curry
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klops z dipem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klops z dipem curry 1. Mięso przełożyć do miski, wsypać kaszę, wbić jajka, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek, zieleninę - również posiekaną, wsypać kminek i chilli. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
  • Klops z dipem curry 2. Masę przełożyć do formy (14 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Klops z dipem curry 3. Piec 50 min (200 st. C). Klops wystudzić.
  • Klops z dipem curry 4. Korniszony i obrany czosnek posiekać, dodać zieleninę, ziarna słonecznika i curry.
  • Klops z dipem curry 5. Wymienione składniki dokładnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Sos doprawić do smaku. Przed podaniem włożyć do lodówki, by aromaty się przegryzły. Dip podawać jako dodatek do klopsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować