Góralski Przekładaniec - Maniok

4.51 (174 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeszcze jak byłam panienką wpadł mi ręce przepis na ciasto zwane Góralskim Przekładańcem. Z biegiem lat zaczęłam nazywać je Maniokiem.
To ciasto robiłam obowiązkowo na każde święta.
W oryginalnym przepisie była masa z kaszy manny, ale bardziej posmakowało mojej rodzinie wydanie z masą budyniową.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    * 50 dkg mąki
    * 1/2 szkl. cukru
    * 2 jaja
    * łyżeczka sody
    * 1/2 szkl. miodu prawdziwego (sztuczny miód też się sprawdza)
    * 15 dkg masła

    Na masę:
    * 1 budyń waniliowy lub smietankowy
    * 1 masło

    Potrzebujemy dodatkowo:
    * dżem z czarnej porzeczki
    * orzechy, wiórki kokosowe bądź prażone płatki migdałów
    * 1 tabliczkę czekolady
    * 1 łyżkę masła
    * 2 - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Góralski przekładaniec - maniok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniotłam ciasto, podzieliłam na 4 równe części i wsadziłam do lodówki na godzinkę.
    Pieczenie.
    Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
    Każdy placek rozwałkowałam i wykładałam w blaszce 21x24 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piekłam początkowo ok. 10-15 min.
    Trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia, każde następne piecze się krócej w miarę jak piekarnik się nagrzewa. Ciasto ma się upiec na złoto-miodowy kolor.
    Upiekłam 4 placki.
    Po upieczeniu takie placki są twarde, ale proszę się nie zrażać. Po przełożeniu masą i kilkunastu godzinach w lodówce ciasto będzie miękkie i rozpłynie się w ustach.
    Przełożyłam masą.
    Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostudzenia.
    Rozwierciłam masło na puszystą masę i po jednej łyżce dodawałam budyń.
    Pierwszy placek posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki a na to dopiero wyłożyłam masę budyniową.
    Następne placki przekładałam tylko masą budyniową.
    Całość polałam polewą czekoladową.
    Rozpuściłam masło w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Dodałam mleko i mieszałam dotąd aż czekolada rozpuściła się. Nie gotowałam.
    Posypałam ciasto płatkami migdałów i odstawiłam do lodówki.

Porady

* podczas wygniatania ciasto może się kleić - podsypywać mąką * wielokrotnie zdarzało mi się rozpuszczać masło z miodem i cukrem. Jak już ostygło dodawałam mąkę, sodę i jajka, wyrabiałam i odstawiałam do lodówki do stężenia. Może być wtedy trudniej takie ciasto rozwałkować. Moczyć dłonie w wodzie i pomagać sobie dłońmi. * dżem porzeczkowy to mój pomysł, który z czasem wprowadziłam w czyn - nie jest obowiązkowy * można polać polewą czekoladową własnego przepisu, pomysłu i posypać tym co mamy akurat na stanie w szafce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować