Maniok - Góralski Przekładaniec

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto robię obowiązkowo na każde święta. W oryginalnym przepisie była masa z kaszy manny, ale bardziej posmakowało mojej rodzinie wydanie z masą budyniową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    * 50 dkg mąki
    * 1/2 szkl. cukru
    * 2 jaja
    * łyżeczka sody
    * 1/2 szkl. miodu prawdziwego (sztuczny miód też się sprawdza)
    * 15 dkg masła


    Masa:

    * 20 dkg masła
    * budyń waniliowy zrobiony zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki cukru

    Potrzebujemy dodatkowo:

    * dżem z czarnej porzeczki
    * orzechy, wiórki kokosowe bądź prażone płatki migdałów
    * 1 tabliczkę czekolady
    * 1 łyżkę masła
    * 2 - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maniok - góralski przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniotłam ciasto, podzieliłam na 4 równe części i wsadziłam do lodówki na godzinkę.
  • 2. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
    Każdy placek rozwałkowałam i wykładałam w blaszce 21x24 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piekłam początkowo ok. 10-15 min. Trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia, każde następne piecze się krócej w miarę jak piekarnik się nagrzewa. Ciasto ma się upiec na złoto-miodowy kolor. Upiekłam 4 placki.
  • 3. Po upieczeniu takie placki są twarde, ale proszę się nie zrażać. Po przełożeniu masą i kilkunastu godzinach w lodówce ciasto będzie miękkie i rozpłynie się w ustach.
  • 4. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostudzenia. Rozwierciłam masło na puszystą masę i po jednej łyżce dodawałam budyń. Pierwszy placek posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, a na to dopiero wyłożyłam masę budyniową. Następne placki przekładałam tylko masą budyniową.
  • 5. Rozpuściłam masło w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Dodałam mleko i mieszałam dotąd aż czekolada rozpuściła się. Nie gotowałam. Polałam ciasto polewą.

    Posypałam ciasto płatkami migdałów i odstawiłam do lodówki.

Porady

Notatki: * podczas wygniatania ciasto może się kleić - podsypywać mąką * wielokrotnie zdarzało mi się rozpuszczać masło z miodem i cukrem. Jak już ostygło dodawałam mąkę, sodę i jajka, wyrabiałam i odstawiałam do lodówki do stężenia. Może być wtedy trudniej takie ciasto rozwałkować. Moczyć dłonie w wodzie i pomagać sobie dłońmi. * dżem porzeczkowy to mój pomysł, który z czasem wprowadziłam w czyn - nie jest obowiązkowy * można polać polewą czekoladową własnego przepisu i posypać tym co mamy akurat na stanie w szafce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować