Pyszne słodziutkie wilgotne ciasto z masą grysikową przełożone kwaskowatym powidłem. Najlepiej smakuje na trzeci dzień tylko wtedy już niewiele zostaję. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole Bożego Narodzenia....
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
6 szklanek mąki
1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
1 i 1/4 kostki margaryny
2 jajka
7 i 1/4 łyżki mleka
6 łyżek miodu
2 i 1/4 łyżeczki sody
1 i 1/4 łyżeczki p. do pieczenia
1.Ciasto: Miód lekko podgrzewamy zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na cztery części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 1/4 ciasta. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i od razu usuwamy papier. W ten sposób pieczemy pozostałe placki.
Krem:Gotujemy grysik z cukrem. Gdy przestygnie ucieramy z masłem i cukrem pudrem.Jeden placek smarujemy 1/2 kremu przykrywamy drugim, smarujemy powidłem i przykrywamy trzecim. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy czwartym plackiem. Smarujemy boki placka. Dekorujemy lukrem.
Lukier:
0,30 dag cukru pudru
wrzące mleko
utrzeć razem.
Komentarze