Przekładaniec

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne słodziutkie wilgotne ciasto z masą grysikową przełożone kwaskowatym powidłem. Najlepiej smakuje na trzeci dzień tylko wtedy już niewiele zostaję. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole Bożego Narodzenia....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 szklanek mąki
    1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
    1 i 1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    7 i 1/4 łyżki mleka
    6 łyżek miodu
    2 i 1/4 łyżeczki sody
    1 i 1/4 łyżeczki p. do pieczenia

    Krem:
    2,5 szklanki mleka
    5 łyżek grysiku
    2 łyżki cukru kryształu
    1 kostka masła/margaryny
    0,10 dag cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód lekko podgrzewamy zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na cztery części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 1/4 ciasta. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i od razu usuwamy papier. W ten sposób pieczemy pozostałe placki.

    Krem:Gotujemy grysik z cukrem. Gdy przestygnie ucieramy z masłem i cukrem pudrem.Jeden placek smarujemy 1/2 kremu przykrywamy drugim, smarujemy powidłem i przykrywamy trzecim. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy czwartym plackiem. Smarujemy boki placka. Dekorujemy lukrem.

    Lukier:
    0,30 dag cukru pudru
    wrzące mleko
    utrzeć razem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa grysikowa Miód Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować