Wyśmienita golonka w galarecie którą możemy podać jako przestawkę pokrojoną na mniejsze kawałki lub kolację. Świetnie smakuje skropiona octem czy też sokiem z cytryny podana z kromką świeżego chleba.
Golonka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki dokładnie oczyścić.
Marchew z pietruszką obrać, pora wypłukać.
2.Mięso z warzywami umieścić w garnku,zalać wodą 2-3 cm ponad składniki.
Dodać natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w kulach.
Gotować na minimalnym gazie 2,5 godz.
3.Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.
4.Mięso golonki oddzielić od kości i skóry, marchewki pokroić w plasterki.
5.Do salaterek włożyć marchew i mięso, zalać wywarem.
Wstawić do lodówki aby galareta stężała.
Komentarze