Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne gołąbki z młodej kapusty z farszem z szynki wieprzowej i kaszy orkiszowej całość zatopiona w sosie pomidorowym.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    700 g mięsa z szynki wieprzowej
    100 g kaszy orkiszowej
    sól
    pieprz
    garść pokrzywy i młodego krwawnika
    czerwona cebula

    500 g przecieru pomidorowego
    sól
    3-4 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy ze zmielonym mięsem, ziołami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Z kapusty wycinamy głąb, a następnie ją parzymy we wrzątku by oddzielić liście. Z każdego liścia wycinamy zgrubiałe miejsca.

    Farsz nakładamy do liści i zwijamy gołąbki, układamy je ciasno obok siebie. Gołąbki zalewamy przecierem pomidorowym i 100 ml wody, posypujemy solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i płatkami chili. Przykrywamy, wstawiamy do piecyka. Gdy piecyk nagrzeje się do 200 stopni C, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy gołąbki przez 40 minut.

Porady

Jeśli mamy taką możliwość do zapiekania gołąbków polecam użyć żeliwne naczynie, gdyż równomiernie rozprowadza ciepło i długo utrzymuje temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować