Gołąbki z młodej kapusty

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeżeli lubicie gołąbki z dużą ilością czosnku serdecznie zapraszam po przepis

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 770 g łopatki wieprzowej,
    1 młoda kapusta 1 kg i 100 g,
    2 szklanki ryżu,
    5 łyżek majeranku,
    1 łyżka soli drobnej,
    0,5 łyżki pieprzu świeżo zmielonego,
    4 duże ząbki czosnku
    zalewa do gołąbków :

    3 szklanki przegotowanej letniej wody,
    1 koncentrat pomidorowy 30 % 190 g,
    0,5 łyżeczki cukru,
    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    dodatkowo :

    6 liści laurowych,
    8 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Sparzyć kapustę a także uprażyć ryż lub ugotować w torebkach, mięso zmielić. Liście ze sparzonej kapusty pozostawić do ostygnięcia tak samo ryż, mięso zmielić a następnie do miski dodać ryż oraz resztę składników i wymieszać do połączenia się składników
  • gołąbki 2. Z liści odciąć twardą część, nakładać farszu w zależności od wielkości liścia zawijać dość ciasno a boki wcisnąć w środek
  • gołąbki 3. W garnku wyłożonym małymi liśćmi z kapusty ułożyć ciasno przygotowane gołąbki, dodać liście laurowe oraz ziela i zalać przygotowaną zalewą
  • gołąbki 4. Przygotowane gołąbki wstawić do zagotowania, po zagotowaniu postawić na najmniejszy ogień i gotować przez 2,5 godziny pod przykryciem do pełnej miękkości liści z wierzchu
  • gołąbki 5. Tak przygotowane gołąbki można zajadać z chlebem, bułką a nawet jako dodatek do obiadu podając je z ziemniakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować