Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sparzyć kapustę a także uprażyć ryż lub ugotować w torebkach, mięso zmielić. Liście ze sparzonej kapusty pozostawić do ostygnięcia tak samo ryż, mięso zmielić a następnie do miski dodać ryż oraz resztę składników i wymieszać do połączenia się składników
2.Z liści odciąć twardą część, nakładać farszu w zależności od wielkości liścia zawijać dość ciasno a boki wcisnąć w środek
3.W garnku wyłożonym małymi liśćmi z kapusty ułożyć ciasno przygotowane gołąbki, dodać liście laurowe oraz ziela i zalać przygotowaną zalewą
4.Przygotowane gołąbki wstawić do zagotowania, po zagotowaniu postawić na najmniejszy ogień i gotować przez 2,5 godziny pod przykryciem do pełnej miękkości liści z wierzchu
5.Tak przygotowane gołąbki można zajadać z chlebem, bułką a nawet jako dodatek do obiadu podając je z ziemniakami
Komentarze