Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

4.99 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań i chyba nigdy mi się nie znudzą. Lubię jednak czasami troszkę je urozmaicić. Ale tylko troszkę, bo najbardziej lubię te jak najbardziej zbliżone do klasycznych. Poprzednie przepisy na gołąbki, te klasyczne w sosie pomidorowym i pieczone gołąbki mojego Marcina bardzo się Wam podobały :) Dziś więc podrzucam jeszcze inne. One w zasadzie niewiele się różnią od tych klasycznych, jednak są nieco delikatniejsze. Dzięki dodatkowi sosu farsz nieco zmienia swoje klasyczne oblicze, a sos, którym polewamy gołąbki na talerzu jest niesamowicie aksamitny i lekko kwaskowaty. Niebo w gębie!!!

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    - 1 dużą kapustę (u mnie włoska)
    Na farsz:
    - ryż
    - mięso mielone (u mnie w proporcji około pół na pół z ryżem)
    - 2 duże cebule
    - 1 jajko
    - sól, pieprz do smaku
    - 1-2 łyżki majeranku
    Na sos:
    - 2 kartoniki przecieru pomidorowego
    - 1 duży kubek gęstej, kwaśnej śmietany
    - sól, pieprz
    Dodatkowo:
    - po 2 liście laurowe na garnek
    - po 1 łyżeczce smalcu na każdy garnek gołąbków
    - mąka zmieszana z wodą do zagęszczenia (opcjonalnie, ja zagęszczam)
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak przy każdych gołąbkach, zaczynamy od sparzenia kapusty i oddzielenia jej liści.
    Celowo również nie podaję proporcji ryżu do mięsa, bo każdy ma swoje ulubione i wypracowane, niech więc użyje tyle ryżu i mięsa, ile lubi ;) na pewno trzeba dać sporo cebuli.
  • 2. Mięso mielimy i łączymy starannie z ugotowanym na sypko i ostudzonym ryżem. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Wyrabiamy mięsną masę. Do masy dodajemy około 100ml przecieru pomidorowego i 2-3 łyżki śmietany. Wyrabiamy masę jeszcze raz. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze troszkę doprawiamy.
  • 3. Pozostały przecier pomidorowy i śmietanę wrzucamy do naczynia, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
  • 4. Sos wylewamy na dno garnka (lub garnków, bo gołąbków zwykle robi się sporo, na 2-3 dni). W liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy zgrabne gołąbki, które ściśle układamy w garnku. Kładziemy 2 warstwy gołąbków na garnek.
  • 5. Do garnka dolewamy tyle wody, by gołąbki tylko nieco wystawały ponad jej powierzchnię. Wrzucamy liście laurowe oraz smalec. Roztopiony czy w stałej konsystencji, to już mniej istotne. Gotujemy na malutkim ogniu, tak, żeby gołąbki wesoło sobie popyrkiwały, a nie wyskakiwały z garnka. Gotujemy około godzinę od zagotowania, sprawdzając widelcem, czy liście kapusty na gołąbkach już zmiękły.
    Podajemy na gorąco.
    Mają jedną, ogromną wadę: zjedzenie jednej sztuki jest praktycznie niemożliwe. Są po prostu za dobre...



    Smacznego!!!!

Porady

Do farszu i sosu możemy dodać też koperek - też będzie pycha :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować