Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na schab w sosie na ostro. Mocno kremowy sos dobrze komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem czy gotowanymi ziemniakami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -800 g schabu
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -200 ml śmietany 15%
    -puszka krojonych pomidorów
    -1,5 l wody lub bulionu
    -1 papryczka chilli
    -1 łyżeczka sosu piri-piri, tabasco lub innego ostrego.
    -1 łyżeczka słodkiej papryki
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -sól, pieprz
    -1/2 szkl. zimnej wody
    -3 łyżki mąki pszennej
    -2 łyki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Całość zalać bulionem/wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, ostry sos, paprykę słodką i ostrą. Gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
    Mąkę rozrobić w zimnej wodzie. Dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu, dokładnie mieszając by nie dopuścić do przypalenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Schab Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować