Gołąbki na parze z soczewicą i grzybami

4 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowując gołąbki na parze nie przypuszczałam, że mojej rodzinie będą tak smakowały. Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. To szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta włoska

    Na farsz:

    zielona lub czarna soczewica 1 szklanka
    pieczarki lub kurki w sezonie kilka sztuk
    cebula 1 szt.
    pieprz i sól do smaku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego

    Na sos:

    sos pomidorowy 300 ml
    czosnek 1 - 2 ząbki
    majeranek - 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Gołąbki na parze z soczewicą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty delikatnie oderwać od główki . Chwilkę ugotować na parze aby łatwo się zawijały (korzystam z metalowej nakładki do parowania na dużą patelnię, do której wlewam wodę, lekko solę i przykrywam pokrywką). Soczewicę ugotować kilka minut krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą.
    Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć na nakładkę do parowania lub naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut.

    Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać sos pomidorowy. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić.
    Gołąbki ułożyć na talerzach, polać sosem i podawać np. z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować