Przygotowując gołąbki na parze nie przypuszczałam, że mojej rodzinie będą tak smakowały. Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. To szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta włoska
Na farsz:
zielona lub czarna soczewica 1 szklanka
pieczarki lub kurki w sezonie kilka sztuk
cebula 1 szt.
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Na sos:
sos pomidorowy 300 ml
czosnek 1 - 2 ząbki
majeranek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
Gołąbki na parze z soczewicą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty delikatnie oderwać od główki . Chwilkę ugotować na parze aby łatwo się zawijały (korzystam z metalowej nakładki do parowania na dużą patelnię, do której wlewam wodę, lekko solę i przykrywam pokrywką). Soczewicę ugotować kilka minut krócej niż zalecany czas na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą.
Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć na nakładkę do parowania lub naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut.
Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać sos pomidorowy. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić.
Gołąbki ułożyć na talerzach, polać sosem i podawać np. z natką pietruszki.
Komentarze