Pieczone gołąbki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody.
Ryż gotujemy w wodzie w 6 szklankach wody.
Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Złocimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko przesmażamy, na końcu doprawiając solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.
Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą, w razie potrzeby doprawiamy.
2.Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście . Miękkie liście oddzielamy od kapusty (resztę kapusty ponownie parzymy, aby zmiękły kolejne liście), odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia.
Naczynie do pieczenia wykładamy kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki - dość ciasno, w kilku warstwach. Całość podlewamy 3 szklankami wody. Z wierzchu gołąbki przykrywamy ponownie liśćmi kapusty.
Całość pieczemy ok. 1.5-2 godzin w temp. 180st.C.
Od czasu do czasu sprawdzamy czy nie wyparowała cała woda - w razie konieczności podlewamy dodatkowo wodą.
3.Szykujemy sos.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy mąkę, którą rozprowadzamy łyżką tak by mąka się nie spaliła, a jedynie zrumieniła. Wodę mieszamy z koncentratem. Wlewamy do mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu wrzenia.
4.Gotowe gołąbki możemy podawać albo z sosem podanym obok na talerzu, albo (jak ja to zrobiłam), na koniec pieczenia gołąbków ściągnęłam liście z wierzchu i polałam wszystko sosem. I tak zostawiłam na kilka minut, aż wszystko się zapiekło.
Komentarze