Pieczone gołąbki z soczewicą

0 (0 ocen)

Polecam, są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 główka kapusty (białej lub włoskiej)
    1 szklanka soczewicy
    3 szklanki ryżu
    0.5 kg pieczarek
    2 cebule
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    sól, pieprz
    olej rzepakowy

    sos:
    mały słoik koncentratu pomidorowego
    3 szklanki wody
    2 łyżki mąki owsianej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody.
    Ryż gotujemy w wodzie w 6 szklankach wody.
    Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Złocimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko przesmażamy, na końcu doprawiając solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą, w razie potrzeby doprawiamy.
  • 2. Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście . Miękkie liście oddzielamy od kapusty (resztę kapusty ponownie parzymy, aby zmiękły kolejne liście), odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia.
    Naczynie do pieczenia wykładamy kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki - dość ciasno, w kilku warstwach. Całość podlewamy 3 szklankami wody. Z wierzchu gołąbki przykrywamy ponownie liśćmi kapusty.
    Całość pieczemy ok. 1.5-2 godzin w temp. 180st.C.
    Od czasu do czasu sprawdzamy czy nie wyparowała cała woda - w razie konieczności podlewamy dodatkowo wodą.
  • 3. Szykujemy sos.
    W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy mąkę, którą rozprowadzamy łyżką tak by mąka się nie spaliła, a jedynie zrumieniła. Wodę mieszamy z koncentratem. Wlewamy do mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu wrzenia.
  • 4. Gotowe gołąbki możemy podawać albo z sosem podanym obok na talerzu, albo (jak ja to zrobiłam), na koniec pieczenia gołąbków ściągnęłam liście z wierzchu i polałam wszystko sosem. I tak zostawiłam na kilka minut, aż wszystko się zapiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować