Gołąbki z soczewicą

4.51 (172 ocen)

Gołąbki to danie z którym możemy wiele kombinować, czyli jest to coś co bardzo lubię! Jak mówi moja mama: w nich można przemycić wszystko:)Zarówno nadzienie możemy zmieniać w zależności od tego na co mamy ochotę, jak i dobierać ulubiony przez nas sos!

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    • średniej wielkości główka kapusty,
    • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
    • 0,5 kg pieczarek,
    • 1 duża cebula,
    • olej do smażenia,
    • 1 jajko,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • 0,5 kostki warzywnej
    Sos:
    • 1 opakowanie pomidorów w puszce,
    • ok 1,5 szklanki wody,
    • łyżka śmietany do zabielenia,
    • łyżka mąki za zagęszczenia,
    • zioła dalmatyńskie do smaku,
    • sól, pieprz, papryka do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie pieczarek 1. Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki.
    Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
  • ugotowana soczewica 2. W oddzielnym garnku gotujemy soczewice do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  • składniki nadzienia 3. Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę.
  • nakładanie farszu 4. Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki).
    Zwijamy gołąbki.
  • przed pieczeniem 5. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki.
    Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna.
    Wierzch gołąbków przykrywami także liści.
    Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
  • gotowanie sosu 6. Miedzy czasie przygotowujemy sos.
    Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora).
    Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
    Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!

Porady

Tym razem powstały gołąbki bezmięsne i dietetyczne z soczewicą! Polecam przepis, zwłaszcza, że soczewica nie jest często wykorzystywana w naszych kuchniach:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować