Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Do gołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę. W połączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak

  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
    • 1 duża kalarepka z liśćmi
    • 1 marchewka
    • 1/2 szklanki ryżu
    • sól
    •pieprz
    • gałka muszkatołowa szczypta
    • 1 szkl śmietany 30 %
    • 1 szklanka mleka
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 serki topione
    • 100 g sera żółtego
    • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    • 2 jajka
    • olej
    • tarta bułka nie koniecznie
    • 1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kalarepkę i marchew zetrzeć na grubej tarce
    wrzucić do wrzątku parzyć ok 2-3 minut i odcedzić na sicie
  • 2. • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki .obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor .Układać w naczyniu żaroodpornym
  • 3. • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę
    • Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną osączyć na sicie
    •Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione, mieszać aż się zagotuje.
    •Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować wszystko blenderem dodać wodę ,wymieszać i zalać gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 1 godzinę .Pod koniec pieczenia dodać starty ser i ponownie zapiec .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować