Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kalarepkę i marchew zetrzeć na grubej tarce
wrzucić do wrzątku parzyć ok 2-3 minut i odcedzić na sicie
2.• Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki .obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor .Układać w naczyniu żaroodpornym
3.• Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę
• Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną osączyć na sicie
•Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione, mieszać aż się zagotuje.
•Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować wszystko blenderem dodać wodę ,wymieszać i zalać gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 1 godzinę .Pod koniec pieczenia dodać starty ser i ponownie zapiec .
Komentarze