Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czas na czosnek niedźwiedzi prawie się już skończył, ale w razie gdyby ktoś jeszcze go znalazł to polecam wypróbować przepis :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    2 woreczki ryżu
    3/4 szklanki kaszy manny
    1/2 małej kapusty pekińskiej
    2 jajka
    Szklanka passaty pomidorowej
    1,5 l bulionu
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka majeranku
    Natka pietruszki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    Czosnek niedźwiedzi
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy od ryżu, aby zdążył nam wystygnąć. Gotujemy i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy na bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść.
    Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy.
    Łączymy składniki: mięso, kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy.
  • 2. Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową. Aby sos był bardziej gęsty ucieramy msło z mąką i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania).
    A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować