Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od ryżu, aby zdążył nam wystygnąć. Gotujemy i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy na bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść.
Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy.
Łączymy składniki: mięso, kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy.
2.Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową. Aby sos był bardziej gęsty ucieramy msło z mąką i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania).
A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min.
Komentarze