Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Białą kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, gotujemy na osolonym wrzątku parę minut. Kapustę odcedzamy i studzimy. Ryż gotujemy nieco krócej niż zwykle, studzimy. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli i smażymy na mniejszym ogniu. Surowe mięso przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, ugotowany ryż, kapustę i większą połowę cebuli z czosnkiem ( resztę dodajemy do sosu pomidorowego ), bułkę tartą i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy i formujemy owalne gołąbki. Następnie obtaczamy z obu stron w mące lub bułce tartej i smażymy na rumiany kolor. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 20-25 minut.
Pomidory z puszki przekładamy do garnka, miksujemy blenderem na gładko. Następnie dodajemy bulion i pozostałą ilość cebuli z czosnkiem, doprowadzamy do zagotowania. Chochlę wywaru mieszamy z mąką i śmietaną, doprawiamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się wywar pomidorowy, doprowadzamy do zgęstnienia.
Komentarze