GNIAZDKA KOKOSOWE Z BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gniazdka:
    4 białka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    200 g wiórek kokosowych
    szczypta soli
    Nadzienie:
    300 ml śmietanki 36%
    1-2 łyżki cukru pudru
    4 połówki brzoskwiń z puszki (lub 2 szt. świeże)
    Polewa:
    30 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka mleka
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gniazdka kokosowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gniazdka:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę kokosową łyżką, formując 6 gniazdek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
    Połówki brzoskwiń odsączmy z syropu, osuszamy i kroimy w plasterki.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, umieszczamy w metalowym naczyniu i rozpuszczamy razem z masłem oraz mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 4. Wystudzone gniazdka kokosowe napełniamy bitą śmietaną. Następnie układamy plasterki brzoskwiń i wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować