Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Gniazdka:
4 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
200 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Nadzienie:
300 ml śmietanki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
4 połówki brzoskwiń z puszki (lub 2 szt. świeże)
Polewa:
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka masła
Gniazdka kokosowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gniazdka:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę kokosową łyżką, formując 6 gniazdek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
2.Nadzienie:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Połówki brzoskwiń odsączmy z syropu, osuszamy i kroimy w plasterki.
3.Polewa:
Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, umieszczamy w metalowym naczyniu i rozpuszczamy razem z masłem oraz mlekiem w kąpieli wodnej.
4.Wystudzone gniazdka kokosowe napełniamy bitą śmietaną. Następnie układamy plasterki brzoskwiń i wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze