Gniazdka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku o grubym dnie zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszać by powstało gęste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Garnek zestawić z ognia i pozostawić by ciasto wystygło.
Umytą i obraną ze skorki marchewkę zetrzeć na tarce na tak zwana miazgę. Mi wyszły 2 płaskie łyżki.
Do przestygniętego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, dodając startą marchewkę,
odkładając 1 łyżeczkę marchewki do polewy.
2.Olej rozgrzać w większym garnku lub głębokiej patelni.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (10 na 10 cm) i przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową końcówką (największą) wyciskać na papierze kola.
3.Tak przygotowane ciasto kłaść na gorący olej, papier powinien być na gorze.
Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta należy go ściągnąć a gniazdka obrócić na drugą stronę.
4.Usmażone gniazdka ułożyć na papierze kuchennym by nadmiar oleju się na nim odsączył.
Usmażone gniazdka polać lukrem . Moj jest z cukru pudru , marchewki oraz soku z cytryny.
Komentarze