Kokosanki czekoladowe

  • wyświetlono: 16598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

W moim domu kokosanki jemy zaraz po zrobieniu gdy są ciepłe w tedy czekolada rozpływa się w ustach;)

Grzegorz Bugajski. (2)

Składniki

biszkopt:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
15 dag masła ekstra
1 szklanka mleka
2 jajka
proszek do pieczenia

polewa czekoladowa:
3 / 4 szklanki mleka
3 / 4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1 / 2 szklanki cukru
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosanki czekoladowe

  • 1. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie ciasto ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy w temp. 180*c 30-40 minut. Po wystygnięciu kroimy w większe kwadraty.
  • 2. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, kakao oraz cukier, mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie pokrojone na kawałki ciasto zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  • 3. Kokosanki odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakokosanki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

Deser jaglany z puddingiem chia i truskawkami

Dodane przez: beciiaaa

Deser jaglany z puddingiem chia i truskawkami

Bardzo prosty, pyszny deser. Idealny...

Sorbet ananasowo z truskawkami

Dodane przez: beciiaaa

Sorbet ananasowy z truskawkami

Pyszny i orzeźwiający deser na...

Wielkanocne koszyczki z galaretką.

Dodane przez: grzesiek

Wielkanocne koszyczki z galaretką

winogron dekoracyjny w wiórkach...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...