Kokosowe gniazdka z malinami

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. Takie puchate, słodkie, domowe drożdżóweczki z obłędnym nadzieniem kokosowym i przełamującymi słodycz malinami...poezja! Ktoś się skusi na jedną?! ;)

akrobatka22
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
300 g mąki pszennej tortowej
1/2 szkl ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka stopionego masła

Nadzienie kokosowe:
2 szkl wiórków kokosowych
2 szkl mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g masła

Dodatkowo:
100 g malin
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowe gniazdka z malinami

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka z 1 łyżką cukru oraz kilkoma łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży.

    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki, cukru, wbić jajko oraz wlać ciepłe mleko. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione ciepłe masło.

    Tak wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Powstałe obręcze skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór gniazdka (patrz zdjęcie poniżej).

    Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia.
  • 3. W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, wsypać cukier i cukier waniliowy. Całość gotować, aż wiórki wchłoną mleko, a masa zgęstnieje. Potrwa to kilkanaście minut. Na koniec dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Nadzienie kokosowe pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Drożdżowe gniazdka napełnić nadzieniem kokosowym (najlepiej palcami rozszerzyć otworki gniazd i łyżeczką napełniać). Nadzienia jest sporo, więc nie żałujcie- im więcej go w bułeczkach tym lepiej! Na wierzch wcisnąć po kilka malin. Drożdżówki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 13-15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratce w celu ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 8 sztuk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciewiórki kokosowekokosdrożdżeśniadanieMalinydrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym

Dodane przez: zzewa

Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku...

Pyszny i aromatyczny chleb. Co...

Koperty drożdżowe z ananasem (potrójnie kokosowe!)

Dodane przez: AnkaFiranka

Koperty drożdżowe z ananasem (potrójnie kokosowe)

Lubicie tropikalne smaki? Latem...

Drożdżówki z mascarpone, kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżówki z mascarpone, kaszą jaglaną i...

Kasza jaglana w cieście drożdżowym...

Pampuchy, parowce, kluski na parze, pyzy drożdżowe z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Dodane przez: AnkaFiranka

Pampuchy a'la Rafaello z białą czekoladą...

Nie znam osoby która nie lubi pączków....

Bułaczki kokosowe

Dodane przez: Justine_Mazur

Bułeczki kokosowe

Niezwykle puszyste i delikatne...

BUŁKI Z MORELĄ

Dodane przez: Bożena Z.

Waniliowe bułeczki drożdżowe z morelami...

smaczne :) ze swiezymi morelami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE