Geode cake tort kryształowy

3.17 (6 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowny tort przypominający szlachetne kamienie. Całość jest o smaku jabłkowo-miętowym. Pyszny orzeźwiajacy tort, który będzie ozdobą niejednej imprezy.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 białka w temperaturze pokojowej
    4 żółtka w temp. pokojowej
    130 g mąki tortowej
    100 g cukru
    2 łyżeczki ekstraktu/ pasty waniliowej
    3 łyżki oleju

    KREM DO PRZEŁOŻENIA:
    300 ml śmietanki 36%
    5 gałązek mięty
    3 łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone schłodzonego

    MASA JABŁKOWA
    2 jabłka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki substancji żelującej do konfitur

    NASĄCZENIE
    cydr

    KREM DO TYNKOWANIA:
    200g masła w temp. pokojowej
    200g mleka skondensowanego słodzonego
    barwnik spożywczy

    DEKORACJA:
    1 opakowanie landrynek miętowych/ kolorowych lub
    Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

3.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Geode cake tort kryształowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem miętowy: śmietankę z miętą zagotować, następnie całość włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gałązki mięty.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka wymieszane z olejem, wymieszać do połączenia. W dwóch turach przesiać mąkę i wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35-40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 3. Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Sok z cytryny z cukrem skarmelizować na patelni. Dodać jabłka oraz ekstrakt waniliowy, całość skarmelizować. Po odparowaniu wody wsypać substancję żelującą do konfitur. Całość wystudzić.
  • 4. Śmietankę z miętą oraz mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywny krem.
  • 5. Położyć pierwszy blat biszkoptu na podkład, nasączyć cydrem. 1/2 jabłek wyłożyć na biszkopt, nałożyć 1/2 kremu i nałożyć następny biszkopt. Powtórzyć kroki. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć cydrem i wstawić tort na noc do lodówki.
  • 6. Masło ubić na puszysty i jasny krem, powoli wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia się składników. Dodać barwnik spożywczy.
  • 7. Z tortu wyciąć po skosie kawałek, w który będą wkładane kryształki. Cały tort obłożyć kremem do tynkowania. Najpierw nałożyć jedną cienką warstwę, schłodzić tort, następnie dołożyć drugą nieco grubszą warstwę i całość dokładnie wyrównać.
  • 8. Cukierki pokruszyć na różne grubości kryształków. Podzielić na 3-4 miseczki i każdy zabarwić barwnikiem spożywczym w różnych ilościach, aby później uzyskać efekt przejścia.
  • 9. Układać kryształki w wyciętym wgłębieniu, zaczynajac od najciemniejszego koloru w środku i stopniowo przechodząc do najjaśniejszego na zewnątrz. Następnie wokół brzegu tortu ułożyć resztę kryształków. Najlepiej przyklejać je na świeżo nałożony tynk. Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować