Efektowny tort przypominający szlachetne kamienie. Całość jest o smaku jabłkowo-miętowym. Pyszny orzeźwiajacy tort, który będzie ozdobą niejednej imprezy.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT
4 białka w temperaturze pokojowej
4 żółtka w temp. pokojowej
130 g mąki tortowej
100 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu/ pasty waniliowej
3 łyżki oleju
KREM DO PRZEŁOŻENIA:
300 ml śmietanki 36%
5 gałązek mięty
3 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone schłodzonego
MASA JABŁKOWA
2 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki substancji żelującej do konfitur
NASĄCZENIE
cydr
KREM DO TYNKOWANIA:
200g masła w temp. pokojowej
200g mleka skondensowanego słodzonego
barwnik spożywczy
DEKORACJA:
1 opakowanie landrynek miętowych/ kolorowych lub
Barwniki spożywcze
Geode cake tort kryształowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem miętowy: śmietankę z miętą zagotować, następnie całość włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gałązki mięty.
2.Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka wymieszane z olejem, wymieszać do połączenia. W dwóch turach przesiać mąkę i wymieszać ręcznie do połączenia. Ciasto wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35-40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
3.Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Sok z cytryny z cukrem skarmelizować na patelni. Dodać jabłka oraz ekstrakt waniliowy, całość skarmelizować. Po odparowaniu wody wsypać substancję żelującą do konfitur. Całość wystudzić.
4.Śmietankę z miętą oraz mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywny krem.
5.Położyć pierwszy blat biszkoptu na podkład, nasączyć cydrem. 1/2 jabłek wyłożyć na biszkopt, nałożyć 1/2 kremu i nałożyć następny biszkopt. Powtórzyć kroki. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć cydrem i wstawić tort na noc do lodówki.
6.Masło ubić na puszysty i jasny krem, powoli wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia się składników. Dodać barwnik spożywczy.
7.Z tortu wyciąć po skosie kawałek, w który będą wkładane kryształki. Cały tort obłożyć kremem do tynkowania. Najpierw nałożyć jedną cienką warstwę, schłodzić tort, następnie dołożyć drugą nieco grubszą warstwę i całość dokładnie wyrównać.
8.Cukierki pokruszyć na różne grubości kryształków. Podzielić na 3-4 miseczki i każdy zabarwić barwnikiem spożywczym w różnych ilościach, aby później uzyskać efekt przejścia.
9.Układać kryształki w wyciętym wgłębieniu, zaczynajac od najciemniejszego koloru w środku i stopniowo przechodząc do najjaśniejszego na zewnątrz. Następnie wokół brzegu tortu ułożyć resztę kryształków. Najlepiej przyklejać je na świeżo nałożony tynk. Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Komentarze