Tort urodzinowy z czekoladowym dripem. Tort z kremem serowym i dekoracją z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g.cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-410 g. dżemu wiśniowego
krem serowo-jagodowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. sera z wiaderka
-150 ml. frużeliny z jagód
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem stracciatello:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. sera z wiaderka
-100 g. gorzkiej czekolady
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-500 g. sera mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżki nutelli
-1 śnieżka
Tort z czekoladowym drip-cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześni
2.nasączenie- Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Posmarować połową dżemu.
3.krem serowo- jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, frużelinę ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
5.Posmarować resztą dżemu.
6.krem stracciatello-Postąpić jak z pierwszym kremem z tym że tartą czekoladę dodać na sam koniec. Już nie miksować tylko wmieszać i zaraz wyłożyć do tortownicy.
7.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
8.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
9.obłożenie-Ser zmiksować z pudrem i nutellą. Potem zmiksować ze śnieżką i posmarować cały tort. Na dole zrobić ozdobny łańcuszek za pomocą woreczka cukierniczego bez tylki.
10.polewa drip-cake-Rozpuścić czekoladę ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę tortu, tworząc spływające sople.
11.ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Uformować dekoracje w silikonowych foremkach. Dekoracje ułożyć na torcie.
Komentarze