TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy z czekoladowym dripem. Tort z kremem serowym i dekoracją z mleka w proszku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -410 g. dżemu wiśniowego

    krem serowo-jagodowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -500 g. sera z wiaderka
    -150 ml. frużeliny z jagód
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatello:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -500 g. sera z wiaderka
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -500 g. sera mascarpone
    -3 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki nutelli
    -1 śnieżka

    polewa drip-cake:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -80 ml. śmietanki 30 %

    ozdoby z mleka w proszku :
    -200 g. cukru pudru
    -200 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwniki jadalne
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z czekoladowym drip-cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześni
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 2. nasączenie- Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Posmarować połową dżemu.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 3. krem serowo- jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, frużelinę ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 5. Posmarować resztą dżemu.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 6. krem stracciatello-Postąpić jak z pierwszym kremem z tym że tartą czekoladę dodać na sam koniec. Już nie miksować tylko wmieszać i zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 7. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 8. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 9. obłożenie-Ser zmiksować z pudrem i nutellą. Potem zmiksować ze śnieżką i posmarować cały tort. Na dole zrobić ozdobny łańcuszek za pomocą woreczka cukierniczego bez tylki.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 10. polewa drip-cake-Rozpuścić czekoladę ze śmietanką nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę tortu, tworząc spływające sople.
  • TORT Z CZEKOLADOWYM DRIP-CAKE 11. ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Uformować dekoracje w silikonowych foremkach. Dekoracje ułożyć na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować